Το ΝΑΤΟ αναπτύσσει σχέδια για μαζικές απώλειες ανθρώπων σε μια σύγκρουση Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου με τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Γερμανό Αντιστράτηγο Alexander Sollfrank…

Ο Γερμανός Αντιστράτηγος προειδοποίησε ότι, σε αντίθεση με την εμπειρία των συμμάχων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ , ένας ολοκληρωτικός πόλεμος με τη Ρωσία πιθανότατα θα οδηγούσε σε μεγάλες απώλειες του ΝΑΤΟ σε ένα τεράστιο πεδίο μάχης.

Το ΝΑΤΟ εργάζεται, σύμφωνα με τον Sollfrank, για να επεκτείνει την επιχειρησιακή του ικανότητα για την εκκένωση μεγάλου αριθμού τραυματισμένων στρατιωτών από τις πρώτες γραμμές μάχης. Το συγκεκριμένο σχέδιο είναι για έναν παγκόσμιο πόλεμο που θα οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό απωλειών ενώ και το ίδιο το ΝΑΤΟ παραδέχεται ότι θα αντιμετωπίσει μεγάλες απώλειες στο πεδίο της μάχης κατά της Ρωσίας.

Η ρωσική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει ένα μεγάλο απόθεμα ρουκετών και πυραύλων που θα καταστήσουν τις αεροδιακομιδές τραθματιών πολύ επικίνδυνες. Αυτό σημαίνει ότι τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν «νοσοκομειακά τρένα» για να απομακρύνουν μεγάλο αριθμό τραυματισμένων στρατιωτών από το πεδίο της μάχης.

«Η πρόκληση θα είναι η ταχεία εξασφάλιση υψηλής ποιότητας φροντίδας για, στη χειρότερη περίπτωση, μεγάλο αριθμό τραυματιών», δήλωσε συγκεκριμένα ο Υποστράτηγος.

Ο γερμανικός στρατός, στον οποίο ο Sollfrank είναι Αντιστράτηγος, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι αναμένει από τη Ρωσία να έχει την ικανότητα να επιτεθεί σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ ήδη από το 2029. Αυτό σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ έχει ακόμα χρόνο για να ενισχύσει την άμυνά του έναντι μιας τέτοιας επίθεσης.

Η δουλειά του Sollfrank ως επικεφαλής της Κοινής Διοίκησης Υποστήριξης και Ενδυνάμωσης (JSEC) του ΝΑΤΟ είναι να συντονίζει την ταχεία κίνηση στρατευμάτων και αρμάτων μάχης σε όλη την Ευρώπη. Είναι επίσης επιφορτισμένος με τη διεξαγωγή υλικοτεχνικής προετοιμασίας για την αποθήκευση πυρομαχικών στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ.

Απαιτείται ένα τεράστιο δίκτυο σιδηροδρομικών και οδικών εκκενώσεων αντί να μπορούμε να πετάξουμε τους στρατιώτες από το δρόμο, λέει ο Sollfrank.

«Πρώτα θα πρέπει να επιτευχθεί η αεροπορική υπεροχή», είπε στο Reuters. «Θα πάρει χρόνο για να πετύχει σε όλο το μήκος και το βάθος της πρώτης γραμμής».

«Για λόγους σχεδιασμού, πρέπει να εξεταστούν όλες οι επιλογές για τη μεταφορά μεγάλου αριθμού τραυματιών σε ιατρικές εγκαταστάσεις, που περιλαμβάνουν τρένα, αλλά ενδεχομένως λεωφορεία. Οι διαφορετικοί ιατρικοί κανονισμοί μεταξύ των χωρών είναι ένα άλλο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί».

Μια πιθανότητα είναι η δημιουργία μιας «στρατιωτικής ιατρικής ζώνης Σένγκεν», δηλαδή ενός ειδικού χώρου ελεύθερης διέλευσης από τον οποίο ευαίσθητα φάρμακα όπως ναρκωτικά και ισχυρά αναλγητικά θα μπορούσαν να φτάσουν στο τραυματισμένο στρατιωτικό προσωπικό.

Φυσικά ο σχεδιασμός για μαζικές εκκενώσεις τραυματιών στρατευμάτων είναι μόνο ένα μέρος μιας πολύ ευρύτερης προσπάθειας του ΝΑΤΟ να αναθεωρήσει και να ενισχύσει την ικανότητά του να αποτρέπει και να αμύνεται έναντι οποιασδήποτε μελλοντικής ρωσικής επίθεσης. 

Φέτος, η Διατλαντική Συμμαχία ξεκίνησε τη μεγαλύτερη εκστρατεία στρατιωτικών ασκήσεων από τον Ψυχρό Πόλεμο. 

Στη σειρά ασκήσεων Steadfast Defender 2024 περίπου 90.000 στρατιώτες από περισσότερες από 30 συμμαχικές και εταίρους χώρες  δοκίμασαν τις συλλογικές τους ικανότητες σε συνθήκες πολέμου εδάφους, αέρα, θάλασσας και συγκρούσεων στον κυβερνοχώρο. 

«Οι ασκήσεις διεξήχθησαν κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους και είδαν στρατούς, ναυτικά και αεροπορικές δυνάμεις δεκάδων χωρών να συμμετέχουν σε πολεμικούς αγώνες στα νότια, βόρεια και ανατολικά πλευρά της Ευρώπης», εξηγούν οι εκθέσεις.

«Το ΝΑΤΟ λέγεται επίσης ότι έχει εκπονήσει σχέδια για το πώς να αναπτύξει αμερικανικά στρατεύματα στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης σε περίπτωση συνολικής σύγκρουσης με τη Ρωσία. Ανοίγονται νέοι «χερσαίοι διάδρομοι» για τη γρήγορη μετακίνηση στρατευμάτων στην κεντρική Ευρώπη χωρίς τοπικά γραφειοκρατικά εμπόδια, επιτρέποντας στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να αντιδράσουν αμέσως εάν ο καταστροφικός πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία κινηθεί πιο δυτικά».

Τα σχέδια λέγεται ότι περιλαμβάνουν απρόοπτα σε περίπτωση ρωσικού βομβαρδισμού, αφήνοντας στρατεύματα να σαρώσουν στα Βαλκάνια μέσω διαδρόμων στην Ιταλία , την Ελλάδα και την Τουρκία ή προς τα βόρεια σύνορα της Ρωσίας μέσω Σκανδιναβίας, σύμφωνα με όσα δήλωσαν πριν λίγο καιρό  αξιωματούχοι στην Telegraph .

Εν τω μεταξύ, πολλά από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη έχουν ξεκινήσει εκστρατείες επανεξοπλισμού  τα τελευταία δύο χρόνια, με χώρες σε όλη την ΕΕ να αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες, να υπογράφουν μεγάλες συμβάσεις όπλων και να θεσπίζουν νομοθεσία για την ενίσχυση των στρατιωτικών τους δυνατοτήτων.

Η Γερμανία, για παράδειγμα, έχει δεσμεύσει πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του στρατού της, με κορυφαίους κατασκευαστές άμυνας όπως η Rheinmetall και η Diehl να αυξάνουν την παραγωγή για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις τόσο της Ουκρανίας όσο και της Bundeswehr.

Η Πολωνία έχει επίσης αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό της σχεδόν στο 5 τοις εκατό του ΑΕΠ και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (EDA) έχει απλοποιήσει τις διαδικασίες προμηθειών για να διευκολύνει την ταχεία παράδοση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και τον επακόλουθο ανεφοδιασμό για τα κράτη αποστολέα.

Αναδημοσιεύστε το ΠΑΝΤΑ με ενεργό link της πηγής.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.

By Έλληνας Πατριώτης

Απάντηση

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ