Οι καταστρεπτικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον αγροτικό και ενεργειακό τομέα…και η Ελλάδα…

Γράφει ο Γεώργιος Βλάχος

Η χώρα μας μέχρι αρχές του 1981, δηλ. πριν την είσοδό της στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (Ε.Ο.Κ.) είχε σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητη εθνική, εξωτερική και οικονομική πολιτική. Δεν ήταν πάντοτε υποτελής και υπόδουλη στα συμφέροντα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και των  ισχυρών δυνάμεων της Ευρώπης.

Με την είσοδό μας στην Ε.Ο.Κ., αρχίσαμε σιγά-σιγά να χάνουμε την ανεξάρτητη οικονομική μας πολιτική και ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα. 

Πέντε αγροτικές πολιτικές τις οποίες επέβαλλε η Ε.Ε. και δεν έπρεπε να δεχτούν τα κράτη-μέλη της, είναι οι εξής : α) Μάς υποχρέωσαν να αλλάξουμε αγροτικές καλλιέργειες το οποίο ήταν επιζήμιο για τις οικονομίες. Από αυτή την πολιτική, άλλες χώρες ευνοήθηκαν και άλλες ζημιώθηκαν, β)΄Εδωσαν επιδοτήσεις στους αλιείς της χώρας μας να καταστρέψουν τις βάρκες τους, με αποτέλεσμα να μειωθεί η αλιεία μας. Εάν οι ελληνικές κυβερνήσεις σέβονταν τον αλιευτικό κλάδο, έπρεπε να απορρίψουν εντελώς αυτές τις επιδοτήσεις, γ) Το περασμένο έτος (2023), η κυβέρνηση της Ολλανδίας επέβαλλε τη σφαγή μερικών χιλιάδων βοοειδών, χωρίς ιδιαίτερο λόγο, το οποίο εξαγρίωσε τους Ολλανδούς εκτροφείς και μείωσε την παραγωγή κρέατος, δ) Αρχές Σεπτεμβρίου του 2024, έγινε γνωστό ότι η Ε.Ε. θα δώσει 800 εκατομμύρια ευρώ σε χώρες της, για να κλείσουν κτηνοτροφικές μονάδες. Η πολιτική αυτή της Ε.Ε., για κλείσιμο κτηνοτροφικών μονάδων είναι εντελώς λάθος και καταστροφική για τις διατροφικές ανάγκες των ευρωπαϊκών χωρών. Απώτερος στόχος της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π.) θα έπρεπε να είναι η αύξηση παραγωγής όλων των αγροτικών κλάδων (γεωργικών καλλιεργειών, αλιείας, μελισσοκομίας, πτηνοτροφίας, εκτροφής αιγοπροβάτων και βοοειδών) και όχι το κλείσιμό τους. Το κλείσιμό τους θα επιφέρει και πρόσθετη ανεργία και μειωμένες ποσότητες τροφής. Επειδή η κτηνοτροφική παραγωγή είναι ήδη μειωμένη και μειώνεται όλο και περισσότερο, οι κυβερνήσεις δεν πρέπει επ’ ουδενί λόγο να δεχτούν αυτή την παράλογη και καταστρεπτική πολιτική, ε) Μέχρι τώρα, τεράστιες ποσότητες φρούτων έχουν καταλήξει σε χωματερές, μόνο και μόνο για σταθεροποίηση των τιμών. Η ενέργεια αυτή είναι απάνθρωπη και δεν θα έπρεπε να συμβαίνει καθόλου. ΄Όταν υπάρχει υπερπαραγωγή γεωργικών προϊόντων, τότε αυτά δεν τα θάβεις, αλλά τα εξάγεις σε άλλες χώρες που τα χρειάζονται, καλύπτοντας τις διατροφικές τους ανάγκες. Δεν είναι δυνατόν μία αγροτική παραγωγή για την οποία κοπίασαν τόσοι αγρότες και ξοδεύτηκαν χρήματα να καταστρέφεται σε χωματερές, για σταθεροποίηση των τιμών. Η παροχή τροφής σε όσους την έχουν ανάγη είναι πιο σημαντική από τη σταθεροποίηση τιμών.

Διαπιστώνουμε ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε., αντί να ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα (φυτική και ζωϊκή παραγωγή), εφαρμόζει πολιτικές που τον καταστρέφει. Οι υπεύθυνοι της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής πρέπει να συνηδειτοποιήσουν ότι οι διατροφικές ανάγκες αυξάνονται όλο και περισσότερο και δεν επιλύονται με καταστροφή των μέσων παραγωγής αλλά με την ενίσχυσή τους. Η καταστροφή οποιασδήποτε παραγωγής που συμβάλλει στη διατροφή του ανθρώπου είναι απαρά-δεκτη και απάνθρωπη.

Η ενεργειακή πολιτική την οποία επιβάλλει η Ε.Ε. στα κράτη μέλη της, είναι εντελώς λάθος. Ενώ στη χώρα μας είχαμε ενεργειακή αυτάρκεια με επτά λιγνιτικές μονάδες οι οποίες μας παρείχαν φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα, η ψύχωση των Ευρωπαίων πολιτικών για πράσινη ενέργεια και η δήθεν ‘’κλιματική αλλαγή’’ μάς ανάγκασε να κλείσουμε τις λιγνιτικές μονάδες, με τη δικαιολογία ότι αυτές προκαλούσαν αέριους ρύπους. Για αρκετά χρόνια, η αυταρχική Ε.Ε. μάς επέβαλλε ετήσιο πρόστιμο 300 εκατομ. ευρώ, επειδή ρυπαίναμε τον αέρα με τις λιγνιτικές μονάδες. Για το πρόβλημα αυτό υπάρχει λύση. Μπορούσαμε να εγκαταστήσουμε ειδικά φίλτρα, τα οποία απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα και τους άλλους αέριους ρύπους που εκλύουν τα λιγνιτικά εργοστάσια της Δ.Ε.Η., κατά 90%.

Η αγορά και συντήρηση των φίλτρων αυτών είναι μεν ακριβή, αλλά θα έλυνε την αέρια ρύπανση των γύρω περιοχών και δεν θα υπήρχε πρόβλημα υγείας στους κατοίκους. Στη συνέχεια, η κυβέρνησή μας θα υπέβαλλε πιστοποιητικό στην αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε., το οποίο θα πιστοποιούσε ότι ‘’Λόγω λειτουργίας ειδικών φίλτρων δίπλα στις λιγνιτικές μονάδες, η αέρια ρύπανση στις γύρω περιοχές είναι ελάχιστη και δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος υγείας στους κατοίκους. Απαιτούμε την κατάργηση του ετήσιου προστίμου των 300 εκατομ. ευρώ, και εάν δεν το αποσύρετε θα προσφύγουμε στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια’’. ΄Ετσι, η αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε. θα ήταν υποχρεωμένη να δεχτεί τη λύση που η κυβέρνησή μας υλοποίησε. Επειδή όμως τα έξοδα αγοράς, εγκατάστασης και συντήρησης των ειδικών φίλτρων θα ήταν δυσβάσταχτα για τη Δ.Ε.Η., οι κυβερνήσεις μας έπρεπε να αναλάβουν την επιχορήγηση των ειδικών φίλτρων, κατά 60%, επί του συνολικού κόστους (αγορά μηχανημάτων και εγκατάστασης). Τα ετήσια έξοδα συντήρησης των ειδικών φίλτρων, έπρεπε επίσης να επιχορηγούνται κατά 60%. Με τον τρόπο αυτό, τα έξοδα δεν θα μετακυλίονταν στην αξία του ρεύματος και οι καταναλωτές δεν θα επιβαρύνονταν επιπλέον.

Αντί να γίνουν όλα αυτά που αναφέρω, ο υποτελής και χρήσιμος ηλίθιος πρωθυπουργός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μόλις ανέλαβε εξουσία το 2018, το πρώτο πράγμα που ανακοίνωσε ήταν το κλείσιμο των επτά λιγνιτικών μονάδων μέχρι το έτος 2028. Αξίζει να σημειώσουμε ότι, άλλες χώρες δεν βιάστηκαν να κλείσουν τα λιγνιτικά τους εργοστάσια, όπως εμείς. Η Γερμανία δεσμεύτηκε να τις κλείσει το 2038 και η Πολωνία το έτος 2050.

Τα οικτρά αποτελέσματα του κλεισίματος των επτά λιγνιτικών μονάδων που βιώνουμε σήμερα στη χώρα μας, είναι τρία: 1) Εισάγουμε περισσότερο φυσικό αέριο. 2) Τοποθετούμε όλο και περισσότερες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δηλ. φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες τα οποία παρουσιάζουν σοβαρά μειονεκτήματα. ΄Οσον αφορά τα φωτοβολταϊκά: α. Η διάρκεια ζωής τους είναι μικρή (25 έως 30 χρόνια), β. Δεν παρέχουν σταθερή ενέργεια, λόγω μη σταθερής ηλιοφάνειας. Η απόδοσή τους είναι πολύ χαμηλή και μεταβλητή από 0 έως 25%, γ. Η ενέργειά τους αποθηκεύεται αλλά είναι προβληματική. ΄Οσον αφορά τις ανεμογεννήτριες: α. Η διάρκεια ζωής τους είναι μικρή (περίπου 20 χρόνια). β. Δεν παρέχουν σταθερή ενέργεια, λόγω μη σταθερού αέρα. Η  απόδοσή τους είναι πολύ χαμηλή και μεταβλητή από 0 έως 35%, σε αντίθεση με τις λιγνιτικές μονάδες των οποίων η απόδοση είναι σταθερή 47,5%. γ. Τα πτερύγιά τους περιέχουν τοξικές ουσίες, δεν ανακυκλώνονται και καταλήγουν σε ταφή. δ. Δεν μπορούν να αποθηκεύσουν ενέργεια. 3) Δεν έχουμε πλέον φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα, όπως πριν την απολιγνιτοποίηση, παρόλο που η κυβέρνηση μάς διαβεβαίωνε ότι με τις Α.Π.Ε. θα έχουμε. Συγκεκριμένα : Η τιμή κιλοβατώρας το έτος 2021 ήταν 11 λεπτά, ενώ καλοκαίρι του 2024 η τιμή της ανέβηκε στα 20 λεπτά.

Στην αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος συμβάλλει και η συμμετοχή εταιρειών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, κατά 100%. Σύμφωνα με τη Wikipedia : Μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας συμμετέχουν η ΔΕΗ, η ΕΛΠΕ, Φυσικό Αέριο Αττικής, η Intrakat, η Enel κ.α. Μέτοχοι είναι ο ΛΑΓΗΕ (22%), ο ΑΔΜΗΕ (20%), η ΔΕΣΦΑ (7%), το Χρηματιστήριο Αθηνών (21%), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (20%) και το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) (10%). Αυτό είναι λάθος, διότι προκαλεί συχνές διακυμάνσεις και υψηλές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα. Οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης συμμετέχουν στο χρηματιστήριο κατά 30% περίπου, κι έτσι οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος σ’ αυτές είναι πιο φτηνές και πιο σταθερές.  

Για να εφαρμόσουμε στη χώρα μας ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική, είχαμε δύο επιλογές. Να αρνηθούμε εντελώς το κλείσιμο των λιγνιτικών μας μονάδων και να είμαστε αυτάρκεις με φτηνή ενέργεια, για επιπλέον 60 χρόνια ή να παρατείνουμε τη λειτουργία τους έως το έτος 2050, όπως έκανε η Πολωνία. Μετά το διάστημα αυτό, θα μπορούσαμε να εγκαταστήσουμε τις Α.Π.Ε. (φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες). Είναι έγκλημα να έχεις δικές σου πηγές ενέργειας και να τις κλείνεις, με το γελοίο επιχείρημα ότι αυτές ρυπαίνουν, ενώ υπάρχει η λύση ειδικών φίλτρων την οποία αναφέρω παραπάνω.

Αναδημοσιεύστε το ΠΑΝΤΑ με ενεργό link της πηγής.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.

By Έλληνας Πατριώτης

Απάντηση

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ