Η Ολλανδία επέτρεψε στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει F-16 για να επιτεθεί στη Ρωσία, καθιστώντας την Ελλάδα, που θα εκπαιδεύει τους Ουκρανούς πιλότους, επισήμως στόχο της Ρωσίας…

Η Ουκρανία πήρε το πράσινο φως για να χρησιμοποιήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 που παρέχονται από την Ολλανδία εναντίον στρατιωτικών στόχων βαθιά μέσα σε διεθνώς αναγνωρισμένο ρωσικό έδαφος, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, μέλος του ΝΑΤΟ. Ο Ολλανδός Υπουργός Άμυνας Ruben Brekelmans ισχυρίζεται ότι τέτοιες επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος θα συνιστούσαν «νόμιμη αυτοάμυνα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Είναι φανερό ότι πλησιάζουμε όλο και περισσότερο στην ενεργό εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε πόλεμο με τη Ρωσία, καθώς είναι δεδομένο ότι η Ρωσία θα δώσει σκληρή απάντηση στην Ολλανδία, σε περίπτωση που γίνει πράξη μια τέτοια επίθεση με αεροσκάφη που θα έχουν παραδοθεί από την Ολλανδία στην Ουκρανία, αλλά και στις χώρες που εκπαιδεύουν τους Ουκρανούς πιλότους, όπως η Ελλάδα.

Η Ολλανδία έχει δεσμευτεί να παραδώσει 24 αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία ως μέρος μιας ομάδας χωρών, μελών του ΝΑΤΟ, που ίδρυσαν τον λεγόμενο «συνασπισμό F-16» πέρυσι με σκοπό να βοηθήσουν την Ουκρανία να αντιμετωπίσει την επίθεση της Ρωσίας. Τα μέλη της Συμμαχίας, Δανία και Νορβηγία, δεσμεύτηκαν να παραδώσουν 19 και έξι αεροσκάφη αντίστοιχα, ενώ άλλες χώρες μέλη της Συμμαχίας, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται το Βέλγιο, ο Καναδάς, το Λουξεμβούργο, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σουηδία, η Βουλγαρία, η Γαλλία και φυσικά και η Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη εκπαίδευσαν Ουκρανούς πιλότους.

Η πρώτη αποστολή F-16, η οποία φέρεται να περιελάμβανε λιγότερα από δώδεκα μαχητικά αεροσκάφη, έφτασε στην Ουκρανία τον Αύγουστο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ενόψει της υπουργικής συνάντησης του ΝΑΤΟ την Πέμπτη, ο Brekelmans είπε ότι «το διεθνές δίκαιο δεν περιέχει κανένα όριο όσον αφορά την απόσταση [και] … δεν σταματά στα σύνορα ή 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα».

«Έτσι, επιτρέπουμε στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει το F-16 για την αυτοάμυνα της. Αυτό μπορεί να είναι απαραίτητο για την αναχαίτιση πυραύλων ή για τη στόχευση, για παράδειγμα, αεροδρομίων στο έδαφος της Ρωσίας. 

Στρατιωτικοί στόχοι λοιπόν. Και αυτό επιτρέπεται επίσης να γίνεται εντός του ρωσικού εδάφους ή στον ρωσικό εναέριο χώρο», εξήγησε ο Ολλανδός υπουργός, σύμφωνα με τον ουκρανικό κρατικό οίκο μέσων ενημέρωσης Ukrinform και το RT  .

Σχολιάζοντας την άφιξη των πρώτων F-16 στην Ουκρανία στις αρχές Αυγούστου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προέβλεψε ότι τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη «δεν θα μπορέσουν να επηρεάσουν σημαντικά τη δυναμική των γεγονότων στην πρώτη γραμμή».

Τον περασμένο Μάιο, το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύτηκε να προμηθεύσει την Ουκρανία με πυραύλους Storm Shadow μεγάλου βεληνεκούς, με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ να ακολουθούν το παράδειγμά τους λίγους μήνες αργότερα. Ένας από τους όρους που επέβαλαν αρχικά οι δυτικοί σύμμαχοι στο Κίεβο ήταν ότι δεν θα χρησιμοποιούσαν αυτούς τους προηγμένους πυραύλους για να χτυπήσουν στόχους βαθιά μέσα στο διεθνώς αναγνωρισμένο ρωσικό έδαφος.

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες ο Ουκρανός ηγέτης Volodymyr Zelensky προσπαθεί ενεργά να πείσει το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ να άρουν τους περιορισμούς.

Αν και ανώτεροι αξιωματούχοι στο Λονδίνο έχουν προτείνει ότι δεν έχουν πρόβλημα με μια τέτοια εξέλιξη, το Κίεβο προφανώς δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη άδεια.

Τον περασμένο μήνα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι ο ουκρανικός στρατός δεν ήταν ικανός να χρησιμοποιήσει μόνος του εξελιγμένους δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Έχοντας αυτό υπόψη, πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε τέτοια επίθεση σε στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία θα απαιτούσε την άμεση εμπλοκή του στρατιωτικού προσωπικού του ΝΑΤΟ.

Όπως φαίνεται και από τα δημοσιεύματα ξένου τύπου, η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στην ομάδα των χωρών μελών του ΝΑΤΟ που θα συμβάλλουν στην εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στον χειρισμό των μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία τώρα, με βάση το πράσινο φώς που άναψε η Ολλανδία, μπορεί η Ουκρανία να χρησιμοποιήσει για να επιτεθεί βαθιά στο έδαφος της Ρωσίας.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στις 17/10/24, υπέγραψαν μια «Συμφωνία ασφαλείας» η οποία αποτελεί ιστορικό εθνικό έγκλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Με τη συμφωνία, που προβλέπει την αποστολή ακόμη περισσότερου στρατιωτικού εξοπλισμού για την «υποστήριξη της ουκρανικής άμυνας» καθιστά την Ελλάδα ξεκάθαρα χώρα εχθρική προς τη Ρωσία, η οποία ιστορικά και σε πολλές περιπτώσεις έχει σταθεί στο πλευρό του ελληνισμού.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η Ελλάδα, που έγινε το 21η χώρα του ΝΑΤΟ η οποία υπέγραψε τη συμφωνία, αναλαμβάνει την υποχρέωση να εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους για τα F-16.

Με τη συμφωνία αυτή η κυβέρνηση εμπλέκει την Ελλάδα στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και στοχοποιεί τη χώρα, αφού η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει πως όποιος παρέχει εξοπλισμό και στρατιωτική στήριξη στο καθεστώς Zelensky θεωρείται νόμιμος στόχος.

Επίσης η Ελλάδα με τη συμφωνία εκφράζει τη στήριξή της στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ενώ δεσμεύεται να υποστηρίξει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και την «προσαγωγή του επιτιθέμενου κράτους στη δικαιοσύνη»…!

Κοινώς, μάλλον πρέπει να ετοιμαζόμαστε για άσχημο χειμώνα…

Αναδημοσιεύστε το ΠΑΝΤΑ με ενεργό link της πηγής.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.

By Έλληνας Πατριώτης

Απάντηση

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ