ΕΚΤΑΚΤΟ: Η ισραηλινή αεροπορία σφυροκοπά τον Λίβανο – Τα εκρηκτικά στους βομβητές και τους ασυρμάτους πυροδοτήθηκαν με ηλεκτρονικά μηνύματα – Ποια η σχέση της Βουλγαρίας…

Οι πρώτες αναφορές θέλουν να έχουν πραγματοποιηθεί 65 αεροπορικά χτυπήματα μέσα σε ένα τέταρτο, ενώ Ιρανικά μέσα έχουν ανεβάσει τον αριθμό των ισραηλινών χτυπημάτων σε 100 μέσα σε δύο ώρες με αναφορές να λένε ότι ήταν προληπτικό χτύπημα κατά συγκεντρώσεων εκτοξευτών ρουκετών και πυραύλων της Χεζμπολάχ που ήταν έτοιμοι να εκτοξεύσουν πυρά κατά του Ισραήλ.

Από την προκαταρκτική έρευνα των υπηρεσιών ασφαλείας στη Βηρυτό προκύπτει ότι οι συσκευές επικοινωνίας που εξερράγησαν το προηγούμενο διήμερο σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου, είχαν παγιδευτεί προτού φθάσουν στη χώρα, σύμφωνα με επιστολή της λιβανέζικης διπλωματικής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη η οποία περιήλθε εις γνώσην του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Οι λιβανέζικες Αρχές αποφάνθηκαν επίσης ότι τα εκρηκτικά στους παγιδευμένους βομβητές και φορητούς ασυρμάτους που είχαν προμηθευτεί μέλη της Χεζμπολάχ πυροδοτήθηκαν μέσω της αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε αυτές τις συσκευές, αναφέρει η επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν την Τρίτη (17.09.2024) και την Τετάρτη (18.09.2024) σκοτώθηκαν τουλάχιστον 37 άνθρωποι, ενώ περισσότεροι από 3.000 τραυματίστηκαν.

Εν μέσω ισραηλινού βομβαρδισμού ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα δήλωσε την Πέμπτη ότι η οργάνωση δέχτηκε ένα «πολύ σκληρό» πλήγμα, χαρακτηρίζοντας τις επιθέσεις μέσω εκρήξεων σε βομβητές ως «πρωτοφανείς» στο Λίβανο αλλά έκλεισε λέγοντας «αυτή είναι μια κατάσταση πολέμου».

Ο Νασράλα δήλωσε ότι έχουν συσταθεί επιτροπές έρευνας για να μελετήσουν πώς συνέβησαν οι εκρήξεις και ότι θα περιμένει μέχρι να δει τις εκτιμήσεις αυτών των ερευνών. Ο ίδιος είπε σύμφωνα με τον Guardian: «Έχουμε δεχθεί ένα πολύ σκληρό χτύπημα. Όμως αυτή είναι μια κατάσταση πολέμου».

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, λέει ότι οι επιθέσεις με βομβητές είχαν ως στόχο να «σκοτώσουν 4.000 ανθρώπους σε μια στιγμή».

«Αυτή ήταν η πρόθεση του εχθρού και αυτή είναι η κλίμακα της εγκληματικότητας», συμπλήρωσε.

Και συνέχισε λέγοντας: «Πώς μπορούμε να ονομάσουμε αυτού του είδους την εγκληματική ενέργεια. Είναι μια μεγάλη επιχείρηση; Είναι γενοκτονία; Είναι σφαγή;».

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, είπε ακόμη ότι ο «ισραηλινός εχθρός» είχε «ξεπεράσει όλες τις κόκκινες γραμμές» και στόχευσε πολλές από τις σελίδες στο Λίβανο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Χαρακτήρισε επίσης τις επιθέσεις με βομβητές «εγκλήματα πολέμου ή τουλάχιστον κήρυξη πολέμου».

«Η Χεζμπολάχ δεν έχει γονατίσει»

Συνεχίζοντας την ομιλία του δήλωσε ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ, παρά τη σοβαρότητά τους, δεν κατάφεραν να γονατίσουν την οργάνωση. Αναγνώρισε το τεχνολογικό πλεονέκτημα του Ισραήλ, το οποίο στηρίζεται από τις ΗΠΑ και άλλες υπερδυνάμεις της τεχνολογίας, αλλά τόνισε ότι η Χεζμπολάχ παραμένει ακλόνητη.

«Σε κάθε πόλεμο υπάρχουν ανεβοκατεβάσματα, όμως η Χεζμπολάχ θα αντιμετωπίσει αυτή τη δύσκολη στιγμή με το κεφάλι ψηλά», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να σπάσουμε από αυτό το πλήγμα, όσο μεγάλο ή ισχυρό κι αν είναι. Και σας διαβεβαιώνω με πίστη και αυτοπεποίθηση, αυτό το σκληρό, άνευ προηγουμένου πλήγμα δεν μας έφερε στα γόνατα – και δεν πρόκειται να μας φέρει».

Ο Νασράλα ανέφερε επίσης ότι οι επιθέσεις αυτές αποτελούν μαθήματα για την οργάνωση, υποσχόμενος πως η Χεζμπολάχ θα βγει από αυτή την κρίση πιο ισχυρή από ποτέ.

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι πλήττει στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, λίγη ώρα πριν από την ομιλία που πρόκειται να εκφωνήσει ο ηγέτης της σιιτικής οργάνωσης Χασάν Νασράλα, προσθέτοντας ότι ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενέκρινε τα σχέδια για το βόρειο πεδίο.

«Η τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ μετέτρεψε τον νότιο Λίβανο σε εμπόλεμη ζώνη. Επί δεκαετίες, η Χεζμπολάχ μετέτρεψε σε όπλα τα σπίτια αμάχων, έσκαψε σήραγγες από κάτω τους και χρησιμοποιούσε πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες» ανέφερε ο στρατός.

«Οι IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) ενεργούν για να φέρουν ασφάλεια στο βόρειο Ισραήλ ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους, καθώς και για να επιτύχουν όλους τους στόχους του πολέμου», πρόσθεσε.

Στο στόχαστρο των αρχών της Βουλγαρίας έχει μπει εταιρεία που συνδέεται με την πώληση βομβητών στη λιβανέζικη οργάνωση μαχητών Χεζμπολάχ που εξερράγησαν αυτή την εβδομάδα σε μια συντονισμένη επίθεση, όπως δήλωσε σήμερα η κρατική υπηρεσία ασφαλείας.

Η κρατική υπηρεσία ασφαλείας της Βουλγαρίας, DANS, ανέφερε, πως εργάζεται από κοινού με το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να ερευνήσει τον ρόλο μιας εταιρίας – για τις διασυνδέσεις με τους βομβητές της Χεζμπολάχ- που είναι εγγεγραμμένη στη Βουλγαρία, και τις χωρίς να την κατονομάζει.

«Εξακριβώσεις πραγματοποιούνται με την εφορία και το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να προσδιοριστεί ενδεχόμενος ρόλος μιας εταιρίας εγγεγραμμένης στη Βουλγαρία στην παροχή εξοπλισμού επικοινωνίας στη Χεζμπολάχ», ανέφερε η υπηρεσία στην ανακοίνωσή της.

Αντίθετα, η βουλγαρική υπηρεσία κρατικής ασφαλείας αποκλείει το ενδεχόμενο οι βομβητές να έφθασαν νόμιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Βουλγαρίας καθώς «κανένας τελωνειακός έλεγχος των εν λόγω προϊόντων δεν έχει καταγραφεί» από τους υπαλλήλους.

Βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως μια εταιρία με έδρα τη Σόφια και με την επωνυμία Norta Global Ltd είχε διευκολύνει την πώληση των βομβητών, που εξερράγησαν σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου την Τρίτη, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 4.000.

Το Reuters σημειώνει πως δεν μπορεί προσώρας να επιβεβαιώσει τη σύνδεση με τη Norta Global. Στελέχη της εταιρίας δεν απάντησαν μέχρι στιγμής σε αιτήματα για σχόλια. Δικηγόρος που καταχώρισε τη διεύθυνση της εταιρίας σε πολυκατοικία στη Σόφια δεν απάντησε σε ερωτήσεις του Reuters.

Φωτογραφίες κατεστραμμένων βομβητών που ανέλυσε το Reuters έδειξαν έναν μορφότυπο που συνάδει με βομβητές που κατασκεύασε η ταϊβανέζικη εταιία Gold Apollo. Η Gold Apollo δήλωσε χθες, Τετάρτη, πως οι βομβητές κατασκευάστηκαν από την BAC Consulting με έδρα τη Βουδαπέστη.

Όμως ο ουγγρικός ιστότοπος Telex ανέφερε, επικαλούμενος μη κατονομαζόμενες πηγές, πως η Norta Global εισήγαγε τους βομβητές και οργάνωσε την παράδοσή τους στη λιβανέζικη ισλαμιστική οργάνωση.

Προσώρας ούτε το AFP μπόρεσε να επικοινωνήσει με τη Norta Global, που είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο εμπορικών επιχειρήσεων της Σόφιας.

Η εταιρία, που ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2022 από τον Νορβηγό Ρίνσον Γιόζε, κατέγραψε το περασμένο έτος τζίρο περίπου 650.000 ευρώ για υπηρεσίες παροχής συμβουλών διαχείρισης σε πελάτες εκτός ΕΕ, σύμφωνα με τη φορολογική δήλωσή της.

Την ίδια ώρα, έρευνες για φερόμενες διασυνδέσεις των παγιδευμένων συσκευών της Χεζμπολάχ με την εταιρεία Gold Apollo, διεξάγονται στην Ταϊβάν.

Ερευνητές στην Ταϊβάν πραγματοποίησαν εφόδους το βράδυ της Πέμπτης, ώρα Ελλάδας, σε τέσσερις τοποθεσίες, στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας με επίκεντρο την προέλευση των παγιδευμένων βομβητών της Χεζμπολάχ, η έκρηξη των οποίων την Τρίτη είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άνθρωποι και να τραυματιστούν εκατοντάδες άλλοι στον Λίβανο.

Το μυστήριο παραμένει σχετικά με την προέλευση και την κατασκευή των βομβητών, που φέρουν το σήμα της ταϊβανέζικης εταιρείας Gold Apollo. Η εταιρεία αυτή αρνήθηκε ότι είναι η κατασκευάστρια, πετώντας την μπάλα στον εταίρο της από την Ουγγαρία, την εταιρεία BAC, η οποία με τη σειρά της διέψευσε την όποια διασύνδεση.

Επικαλούμενη Αμερικανούς και άλλων εθνικοτήτων αξιωματούχους, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, η εφημερίδα «New York Times» έγραψε ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες απέσπασαν βομβητές που είχαν κατασκευαστεί από την ταϊβανέζικη εταιρεία πριν από την άφιξή τους στον Λίβανο και έβαλαν σε αυτούς εκρηκτική ύλη.

Όμως, η Gold Apollo διέψευσε τις πληροφορίες βάσει των οποίων τους κατασκεύασε η ίδια και πώλησε τους βομβητές στη Χεζμπολάχ.

Αναδημοσιεύστε το ΠΑΝΤΑ με ενεργό link της πηγής.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.

By Έλληνας Πατριώτης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ