Ο Ισραηλινός στρατός ξεκίνησε και επίσημα την εισβολή στο Λίβανο – Σφοδροί βομβαρδισμοί της Βηρυτού – Χτύπημα από τη Χεζμπολάχ πριν την εισβολή

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ξεκίνησαν μια περιορισμένη χερσαία επιχείρηση στις συνοριακές περιοχές του νότιου Λιβάνου, ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

Οι ισραηλινές δυνάμεις με την κάλυψη πυροβoλικού έχουν προχωρήσει 5 χλμ. εντός του λιβανικού εδάφους αντιμετωπίζοντας σποραδική αντίσταση από μαχητές της Χεζμπολάχ και τρέποντας σε φυγή τον λιβανικό Στρατό, ο οποίος αποχωρεί από τα νότια σύνορα της χώρας αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο Στρατός του Λιβάνου, μια μικρή δύναμη, έτσι ή αλλιώς, αποχωρεί σε θέσεις που θα μπορεί θεωρητικά να αμυνθεί, αλλά είναι απίθανο αυτό να συμβεί.

Oι Ισραηλινοί έχουν συγκεντρώσει τέσσερις Ταξιαρχίες με πάνω από 200 άρματα μάχης και 600 τεθωρακισμένα και φυσικά δεν θα αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα προβλήματα όσο η Χεζμπολάχ παραμένει ακέφαλη.

Οι περισσότεροι επιζήσαντες διοικητές της οργάνωσης έχουν ήδη καταφύγει στην Συρία.

«Σύμφωνα με την απόφαση του πολιτικού κλιμακίου, πριν από λίγες ώρες, ο Ισραηλινός Στρατός ξεκίνησε περιορισμένες, τοπικές και στοχευμένες επιδρομές εδάφους με βάση ακριβείς πληροφορίες κατά των τρομοκρατικών στόχων και υποδομών της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο. Αυτοί οι στόχοι βρίσκονται σε χωριά κοντά στο σύνορα και αποτελούν άμεση απειλή για τις ισραηλινές κοινότητες στο βόρειο Ισραήλ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο στρατός τόνισε ότι «ο Ισραηλινός Στρατός επιχειρεί σύμφωνα με ένα μεθοδικό σχέδιο που καθορίζεται από το Γενικό Επιτελείο και τη Διοίκηση του Βορρά για το οποίο οι στρατιώτες του Ισραηλινού Στρατού έχουν εκπαιδεύσει και προετοιμαστεί τους τελευταίους μήνες». «Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία και το Πυροβολικό του IDF υποστηρίζουν τις χερσαίες δυνάμεις με ακριβή χτυπήματα σε στρατιωτικούς στόχους στην περιοχή», προσθέτει η ανακοίνωση.

“Αυτές οι επιχειρήσεις εγκρίθηκαν και πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με την απόφαση του πολιτικού κλιμακίου. Η επιχείρηση Βόρειος Βέλη θα συνεχιστεί σύμφωνα με την εκτίμηση της κατάστασης και παράλληλα με τη μάχη στη Γάζα και σε άλλους χώρους. Ο IDF συνεχίζει να επιχειρεί για την επίτευξη των στόχων του πολέμου και κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστεί τους πολίτες του Ισραήλ και να επιστρέψει τους πολίτες του βόρειου Ισραήλ στα σπίτια τους», επεσήμανε ο στρατός.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 23 Σεπτεμβρίου, το Ισραήλ εξαπέλυσε την Επιχείρηση Βόρειον Βέλη εναντίον του σιιτικού κινήματος της Χεζμπολάχ που εδρεύει στον Λίβανο, πραγματοποιώντας μαζικές αεροπορικές επιδρομές στους στρατιωτικούς του στόχους. Ένα από τα χτυπήματα της 27ης Σεπτεμβρίου στη Βηρυτό σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα. Το κίνημα επιβεβαίωσε τον θάνατό του και υποσχέθηκε να συνεχίσει να αντιμετωπίζει το Ισραήλ.

Αυτή ήταν μια προληπτική επίθεση με στόχο την αποτροπή της εισβολής του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο

Το λιβανικό ένοπλο κίνημα διαβεβαίωσε ότι άνοιξε πυρ εναντίον στρατιωτών του εχθρού εν κινήσει σε περιοχές με δέντρα απέναντι στις λιβανικές κοινότητες Αντάισα και Κφαρκίλα

Το λιβανικό κίνημα Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως «στοχοποίησε» ισραηλινά στρατεύματα «εν κινήσει» στα σύνορα των δυο κρατών τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη.

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου προσκείμενη στη Χεζμπολάχ δήλωσε πως τα στοιχεία του ισραηλινού στρατού που μπήκαν στο στόχαστρο βρίσκονταν «πάνω στα σύνορα».

Το λιβανικό ένοπλο κίνημα διαβεβαίωσε ότι άνοιξε πυρ εναντίον «στρατιωτών του εχθρού εν κινήσει σε περιοχές με δέντρα απέναντι» στις λιβανικές κοινότητες «Αντάισα και Κφαρκίλα».

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε 35 βλήματα σε ισραηλινούς οικισμούς στη Δυτική Γαλιλαία, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Al Mayadeen .

Αυτή ήταν μια προληπτική επίθεση με στόχο την αποτροπή της εισβολής του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο.

Μαχητές της Χεζμπολάχ ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι είχαν βάλει στο στόχαστρο και την αεροπορική βάση Meron του Ισραήλ.

Στις 30 Σεπτεμβρίου, μονάδες της Χεζμπολάχ πραγματοποίησαν επίσης άλλες 12 επιθέσεις. Χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά έναν ιρανικής κατασκευής πύραυλο κρουζ Noor σε μια επίθεση σε στρατιωτική εγκατάσταση στον οικισμό Kfar Giladi. Πύραυλοι Fadi-1 και Fadi-2 εκτοξεύτηκαν σε στρατιωτική βάση στη Naura και στρατιωτικές εγκαταστάσεις βόρεια της Χάιφα.

Ρουκέτες κτύπησαν δύο αμερικανικές βάσεις στην Βαγδάτη. Η μία είναι στο διεθνές αεροδρόμιο και κατέχεται από κοινού με τον ιρακινό στρατό και η δεύτερη σε περιοχή εκτός Βαγδάτης.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή θύματα.

Τα βλήματα προφανώς έχουν εκτοξευθεί από τις σιιτικές πολιτοφυλακές που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του Ιράκ.

Η Πέτρα ντε Σούτερ αναπληρώτρια πρωθυπουργός του Βελγίου, ζήτησε με ανάρτησή της να τερματιστεί άμεσα η ισραηλινή εισβολή. Συγκεκριμένα έγραψε ότι «Η χερσαία εισβολή στο Λίβανο παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο.

Δεν πρόκειται για αυτοάμυνα, αλλά για πρόκληση ολοκληρωτικού πολέμου.

Χρειάζεται άμεση κατάπαυση του πυρός, τώρα.

Η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα πρέπει να απαντήσουν με τις μέγιστες δυνατές κυρώσεις στο Ισραήλ. Η καταστροφή πρέπει να σταματήσει».

Αναδημοσιεύστε το ΠΑΝΤΑ με ενεργό link της πηγής.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.

By Έλληνας Πατριώτης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ