Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφαίνεται ότι το φθόριο που προστίθεται στα αποθέματα νερού ενέχει κίνδυνο μείωσης του δείκτη νοημοσύνης των παιδιών. Είναι το ίδιο φθόριο που χρησιμοποιείται στις οδοντόκρεμες…

Πηγή: Expose News

Άρθρο της Rhoda Wilson

Μετάφραση: Απολλόδωρος – Συνεργάτης του Ελλήνων Αφύπνιση

Το 2016, το Συμβούλιο του Blackpool ενέκρινε ένα σχέδιο φθοριωμένου σχολικού γάλακτος. Όλα τα παιδιά των δημοτικών σχολείων του Blackpool στις τάξεις ένα έως έξι έχουν πλέον τη δυνατότητα να καταναλώνουν φθοριούχο γάλα στο πλαίσιο του προγράμματος σχολικού πρωινού.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, κάθε παιδί που συμμετέχει λαμβάνει γάλα που περιέχει 4,2 ppm φθορίου κάθε σχολική ημέρα. Αυτό είναι επιπλέον του φθορίου που προστίθεται στις παροχές νερού που πέφτουν κάτω από 1 ppm.

Στις ΗΠΑ, το ασφαλές όριο στο νερό θεωρούνταν 0,7 ppm – έως ότου ένα δικαστήριο αποφάνθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι τα 0,7 ppm ενέχουν αδικαιολόγητο κίνδυνο μείωσης του δείκτη νοημοσύνης (IQ) των παιδιών.

Είναι δωρεάν – κανένα κόστος για τους γονείς», δηλώνει το Συμβούλιο του Blackpool προωθώντας το φθοριούχο γάλα για τα παιδιά των σχολείων. Προσθέτοντας: «Είναι ασφαλές να το πίνετε».

Τονίζει εκ νέου ότι είναι ασφαλές για κατανάλωση με έντονα γράμματα στην αμέσως επόμενη πρόταση:

Το 2016, όταν το Συμβούλιο του Blackpool ενέκρινε για πρώτη φορά το σχέδιο, το BBC σημείωσε: «Σύμφωνα με το πρόγραμμα φθοριωμένου γάλακτος, κάθε κουτί των 189ml θα περιέχει 0,8mg φθορίου – το ισοδύναμο των 4,2 μερών ανά εκατομμύριο».

Όσον αφορά το ανώτατο ανεκτό όριο πρόσληψης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι υπολογίζεται σε 0,1 mg/kg σωματικού βάρους ανά ημέρα. Αυτό το ανώτατο όριο αφορά το φθόριο από όλες τις πηγές, συμπεριλαμβανομένης της οδοντόκρεμας.

Σε έγγραφο της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2010, το εκτιμώμενο ανώτατο ανεκτό όριο πρόσληψης για παιδιά ηλικίας 8 έως 14 ετών είναι 5 mg/ημέρα, προεκτιμώμενο από το εκτιμώμενο ανώτατο όριο για τους ενήλικες. Το ανώτατο ανεκτό όριο πρόσληψης για παιδιά ηλικίας 4 έως 8 ετών εκτιμάται σε 2,5 mg/ημέρα. Όπως σημειώνει το Fluoride Action Network, για τα παιδιά κάτω των 4 ετών, μεταξύ 60% και 104% του συνιστώμενου ημερήσιου ορίου φθορίου (0,7 mg) λαμβάνεται μόνο από την οδοντόκρεμα κατά το βούρτσισμα των δοντιών τους δύο φορές την ημέρα. Το ανώτατο ανεκτό όριο πρόσληψης για τα παιδιά 2 και 3 ετών είναι 1,3 mg ημερησίως – λαμβάνουν 0,7 mg από την οδοντόκρεμα και στη συνέχεια προσθέτετε την πρόσληψη φθορίου από τις πολλές πηγές του, συμπεριλαμβανομένου του νερού και του γάλακτος.

Όπως καταδεικνύει το έγγραφο της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι πολύπλοκο και αδύνατο να υπολογιστεί με ακρίβεια η συνολική ημερήσια πρόσληψη φθορίου από οποιονδήποτε.

Κάθε παιδί που συμμετέχει στο πρόγραμμα λαμβάνει ένα κουτί με 189ml φθοριούχου γάλακτος. Επομένως, κάθε συμμετέχον παιδί λαμβάνει γάλα που περιέχει 4,2 μέρη ανά εκατομμύριο («ppm») φθορίου κάθε σχολική ημέρα.

Ένα έγγραφο πολιτικής του 2022 για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε: «Σε ορισμένα μέρη της Αγγλίας το επίπεδο φθορίου στη δημόσια παροχή νερού φτάνει ήδη τη συγκέντρωση-στόχο των συστημάτων φθορίωσης του νερού (ένα χιλιοστόγραμμο ανά λίτρο (1mg/l)), που μερικές φορές εκφράζεται ως ένα μέρος ανά εκατομμύριο (1ppm)), ως αποτέλεσμα της γεωλογίας της περιοχής. Σε άλλες περιοχές η συγκέντρωση φθορίου έχει ρυθμιστεί ώστε να φτάσει σε αυτό το επίπεδο στο πλαίσιο ενός συστήματος φθορίωσης».

Το έγγραφο πολιτικής συνεχίζει: «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά μέγιστο επίπεδο φθορίου 1,5 χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο νερού (mg/l) [ή 1,5 ppm]».

Εκτός από το 1 ppm φθορίου στο πόσιμο νερό, το Συμβούλιο του Blackpool προσθέτει 4,2 ppm στο πρωινό για τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα σχολικού πρωινού.

Για σύγκριση, στις ΗΠΑ, το συνιστώμενο ασφαλές επίπεδο φθορίου στο νερό είναι 0,7 ppm.

Όπως σημείωσε το Libertarianism UK, το ασφαλές όριο των 0,7 ppm στις ΗΠΑ μειώθηκε το 2015 από το προηγούμενο εύρος 0,7-1,2 ppm. Το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών μείωσε το ασφαλές όριο επειδή αποφασίστηκε ότι το υψηλότερο όριο των 1,2 ppm αποτελούσε πιθανό κίνδυνο.

Δεν είναι μόνο το δημοτικό συμβούλιο του Blackpool που διακινδυνεύει την υγεία των παιδιών. Στο τέλος της ιστοσελίδας του, το Συμβούλιο του Blackpool σημειώνει ότι «στο Manchester λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια ένα επιτυχημένο πρόγραμμα φθοριούχου γάλακτος». Δεν μπορέσαμε να βρούμε ημερομηνία έναρξης για το πότε το Manchester άρχισε να διανέμει φθοριούχο γάλα στα σχολεία. Υποθέτουμε όμως ότι τα παιδιά στο Μάντσεστερ έλαβαν τα ίδια ανασφαλή 4,2 ppm φθορίου σε κάθε κουτί γάλα εδώ και «αρκετά χρόνια».

Εν τω μεταξύ, στην άλλη πλευρά της λίμνης, το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνιας αποφάσισε την Τρίτη ότι η προσθήκη 0,7 ppm φθορίου στο νερό αποτελεί αδικαιολόγητο κίνδυνο για τη νοημοσύνη των παιδιών.

Τον περασμένο μήνα, η επί μακρόν καθυστερημένη τελική έκθεση του Εθνικού Τοξικολογικού Προγράμματος των ΗΠΑ («NTP») επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ένα μεγάλο, συνεπές και αξιόπιστο σώμα επιστημονικών ερευνών που συνδέει το φθόριο με τη μείωση του δείκτη νοημοσύνης.

Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του NTP, αναμενόταν ότι ο δικαστής της Καλιφόρνιας Edward Chen θα εξέδιδε την τελική του απόφαση για μια υπόθεση που είχε ασκηθεί κατά της “Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ” («EPA»).

Εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, το Food & Water Watch, το Fluoride Action Network και άλλοι βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη με την EPA μετά την απόρριψη από την EPA της αίτησής τους κατά των τοπικών επιχειρήσεων ύδρευσης που προσθέτουν φθόριο στις παροχές νερού.

Την περασμένη εβδομάδα, στις 24 Σεπτεμβρίου, ο δικαστής Chen εξέδωσε την απόφασή του. Αποφάνθηκε ότι η φθορίωση του νερού σε 0,7 mg/l «ενέχει αδικαιολόγητο κίνδυνο μείωσης του δείκτη νοημοσύνης στα παιδιά». Το 0,7 mg/l ισοδυναμεί με 0,7 ppm.

Ο δικαστής Chen σημείωσε ότι το πόρισμα δεν «συμπεραίνει με βεβαιότητα» ότι το φθοριούχο νερό είναι «επιβλαβές για τη δημόσια υγεία», αλλά διαπιστώνει ότι υπάρχει «αδικαιολόγητος κίνδυνος τέτοιας βλάβης» και ότι η EPA δεν μπορεί να αγνοήσει τον κίνδυνο.

Το φθόριο ενέχει αδικαιολόγητο κίνδυνο μείωσης του δείκτη νοημοσύνης στα παιδιά, σύμφωνα με ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ.

Από τον Derrick Broze όπως δημοσιεύθηκε από το The Last American Vagabond

Την Τρίτη ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Καλιφόρνια έκρινε ότι η φθορίωση του νερού σε 0,7 χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο «ενέχει αδικαιολόγητο κίνδυνο μείωσης του δείκτη νοημοσύνης στα παιδιά».

Η νέα απόφαση που εκδόθηκε από τον δικαστή Edward Chen σημείωσε ότι το πόρισμα δεν «συμπεραίνει με βεβαιότητα» ότι το φθοριούχο νερό είναι «βλαβερό για τη δημόσια υγεία», αλλά διαπιστώνει ότι υπάρχει «αδικαιολόγητος κίνδυνος τέτοιας βλάβης». Αυτός ο κίνδυνος είναι επαρκής για να απαιτήσει από την EPA να θεσπίσει μια ρυθμιστική απάντηση, έγραψε ο Chen.

Η απόφαση είναι η τελευταία απόφαση σε μια οκταετή νομική διαμάχη μεταξύ της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ («EPA») και του  Δικτύου Δράσης για το Φθόριο (“FAN”). Η αγωγή ξεκίνησε μετά την απόφαση της EPA το 2016 να απορρίψει την αίτηση του ενάγοντος βάσει του νόμου περί ελέγχου των τοξικών ουσιών («TSCA»). Η πρώτη φάση της δίκης πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2020 μέσω Zoom και η δεύτερη φάση της αγωγής για το φθόριο ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο στο San Francisco.

Ενώ ο δικαστής Chen δεν είπε στην EPA ποια θα πρέπει να είναι η απάντηση στην απόφαση, αποφάσισε ότι η EPA δεν μπορεί να αγνοήσει τον κίνδυνο.

Η EPA πρέπει τώρα να ξεκινήσει μια διαδικασία θέσπισης κανόνων για να καθορίσει ποια ρύθμιση θα εφαρμόσει για να μειώσει ή να εξαλείψει τον κίνδυνο που ενέχει η φθορίωση του νερού. Η EPA είναι πιθανό να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, αλλά θα μπορούσε επίσης να παρατείνει τη διαδικασία θέσπισης κανόνων για χρόνια.

Το Fluoride Action Network πιστεύει ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να εξαλειφθεί αυτός ο κίνδυνος είναι να τερματιστεί η φθορίωση του νερού και να απαγορευτεί εντελώς η πρακτική αυτή.

«Κατά την άποψή μας, οι προσπάθειες της EPA να ασκήσει έφεση ή να καθυστερήσει αυτή την απόφαση θα οδηγήσουν μόνο σε βλάβη εκατοντάδων χιλιάδων επιπλέον παιδιών, ιδιαίτερα εκείνων των οποίων οι οικογένειες δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την ακριβή διήθηση του νερού της βρύσης με αντίστροφη όσμωση ή απόσταξη», έγραψε ο Stuart Cooper, εκτελεστικός διευθυντής του Fluoride Action Network.

Η απόφαση του δικαστή Chen περιλαμβάνει αρκετές ισχυρές δηλώσεις που καθιστούν σαφές ότι το δικαστήριό του δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η φθορίωση του νερού προκαλεί βλάβη, ακόμη και στα επίπεδα που συνιστώνται σήμερα από τις αμερικανικές υπηρεσίες υγείας. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε σύγκρουση με τους ισχυρισμούς των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ και ομάδων πίεσης όπως η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση.

«Το Δικαστήριο διαπιστώνει ότι η φθορίωση του νερού στα 0,7 χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο («mg/l») – το επίπεδο που θεωρείται επί του παρόντος «βέλτιστο» στις Ηνωμένες Πολιτείες – ενέχει αδικαιολόγητο κίνδυνο μείωσης του δείκτη νοημοσύνης στα παιδιά», έγραψε ο Chen.

Ο Chen συνεχίζει να σημειώνει ότι «δεν υπάρχει μεγάλη αμφισβήτηση» σχετικά με τον κίνδυνο που ενέχει το φθόριο για την ανθρώπινη υγεία. «Πράγματι, ο ίδιος ο εμπειρογνώμονας της EPA συμφωνεί ότι το φθόριο είναι επικίνδυνο σε κάποιο επίπεδο έκθεσης», αναγνωρίζει ο δικαστής. «Και άφθονα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η έκθεση μιας μητέρας σε φθόριο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με μειώσεις του δείκτη νοημοσύνης στους απογόνους της».

Η δήλωση του δικαστή Chen σχετικά με την έκθεση σε φθόριο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενισχύει τις δηλώσεις πολλών πραγματογνωμόνων που παρουσίασε η FAN κατά τη διάρκεια των δικών.

Ένας τέτοιος μάρτυρας ήταν ο Dr. Howard Hu. Τον Φεβρουάριο, ο Hu είπε στο δικαστήριο ότι τα μωρά στο τρίτο τρίμηνο συνήθως αντλούν ασβέστιο από τα οστά της μητέρας καθώς αναπτύσσουν τη σκελετική τους δομή. Εάν μια μητέρα λαμβάνει φθόριο, αυτό θα αποθηκευτεί στα οστά της. Όταν το παιδί της αρχίζει να παίρνει μέταλλα από τη μητέρα, θα λάβει επίσης φθόριο μέσω του πλακούντα.

Μετά την κατάθεσή του στο δικαστήριο, ο Dr. Howard Hu επιβεβαίωσε στο The Last American Vagabond ότι πιστεύει ότι το φθόριο είναι νευροτοξίνη.

«Ναι. Θα έλεγα ότι, κατά την άποψή μου, τα στοιχεία είναι αρκετά πειστικά ότι υπάρχει αρνητικός αντίκτυπος της έκθεσης στο φθόριο στη νευροανάπτυξη των παιδιών, ιδίως οι έρευνες που έχουν βγει στην προγεννητική έκθεση», δήλωσε.

Ο δικαστής Chen αναγνώρισε ότι υπάρχει αβεβαιότητα ως προς το ακριβές επίπεδο στο οποίο το φθόριο γίνεται επικίνδυνο. Ωστόσο, δήλωσε επίσης ότι ακόμη και με αυτή την αβεβαιότητα «ο κίνδυνος για την υγεία σε επίπεδα έκθεσης στο πόσιμο νερό των Ηνωμένων Πολιτειών είναι αρκετά υψηλός για να προκαλέσει ρυθμιστική αντίδραση από την EPA σύμφωνα με την τροποποιημένη TSCA».

Σε απάντηση στην απόφαση, ο δικηγόρος της FAN, Michael Connett, δήλωσε: «Το Δικαστήριο έκανε αυτό που η EPA αρνιόταν επί μακρόν να κάνει: εφάρμοσε το πλαίσιο αξιολόγησης κινδύνου της EPA στο φθόριο. Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση».

Ο Connett δήλωσε επίσης ότι ενώ ξεκινά η διαδικασία θέσπισης κανόνων της EPA, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής οφείλουν να αναρωτηθούν: «Θα πρέπει πραγματικά να προσθέσουμε ένα νευροτοξικό παράγοντα στο πόσιμο νερό μας;».

Η απόφαση έρχεται στον απόηχο της δημοσίευσης μιας πολυαναμενόμενης και λογοκριμένης έκθεσης από το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας των ΗΠΑ («NTP»). Η έκθεση του NTP διαπίστωσε «μέτρια εμπιστοσύνη» ότι η έκθεση σε φθόριο «συνδέεται σταθερά με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης στα παιδιά»

Το NTP διοικείται από το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ για το συντονισμό, την αξιολόγηση και την υποβολή εκθέσεων σχετικά με την τοξικολογία σε δημόσιες υπηρεσίες και έχει την έδρα του στο Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας («NIEHS»).

Η τελική έκθεση της NTP αποτέλεσε παράγοντα στην απόφαση του δικαστή Chen, με τον Chen να γράφει: «Παρά τις εγγενείς δυσκολίες στην παρατήρηση των επιπτώσεων σε χαμηλότερα επίπεδα έκθεσης… οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ φθορίου και δυσμενών επιπτώσεων στα παιδιά ακόμη και σε τέτοια “χαμηλότερα” επίπεδα έκθεσης (λιγότερο από 1,5 mg/l)».

Η τελική έκθεση της NTP, γνωστή και ως μονογραφία, ανέφερε ότι 72 μελέτες εξέτασαν τη «συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε φθόριο και του IQ στα παιδιά» και 64 από αυτές τις μελέτες διαπίστωσαν «μια αντίστροφη σχέση που σχετίζεται μεταξύ της εκτιμώμενης έκθεσης σε φθόριο και του IQ στα παιδιά».

Από το σύνολο των 72 μελετών, η NTP θεώρησε ότι 19 από αυτές τις μελέτες ήταν «υψηλής ποιότητας», και από αυτές τις υψηλής ποιότητας μελέτες, 18 «ανέφεραν αντίστροφη σχέση μεταξύ της εκτιμώμενης έκθεσης σε φθόριο και του IQ στα παιδιά».

Ακόμη και μεταξύ άλλων 53 μελετών που θεωρήθηκαν «χαμηλής ποιότητας», η NTP διαπίστωσε ότι «46 από τις 53 μελέτες χαμηλής ποιότητας [88%] σε παιδιά βρήκαν επίσης στοιχεία για μια αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της εκτιμώμενης έκθεσης σε φθόριο και του δείκτη νοημοσύνης στα παιδιά».

Η έκθεση της NTP αποτέλεσε πηγή διαμάχης τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς κατέστη σαφές ότι στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης προσπαθούσαν να αποτρέψουν τη δημοσιοποίησή της.

Τώρα που δημοσιεύθηκε η τελική απόφαση του δικαστή Chen, ο χρόνος θα δείξει αν οι τοπικές, πολιτειακές και εθνικές κυβερνήσεις εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών θα ακούσουν τις αποφάσεις και τις προειδοποιήσεις ή θα συνεχίσουν να αγνοούν τα επιστημονικά δεδομένα και να επιτρέπουν τη δηλητηρίαση των πληθυσμών τους.

Αναδημοσιεύστε το ΠΑΝΤΑ με ενεργό link της πηγής.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.

By Έλληνας Πατριώτης

Απάντηση

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ